Ηχοϊστορίες – Παιχνίδι με τους ήχους και τη μουσική

Ηχοϊστορίες – Παιχνίδι με τους ήχους και τη μουσική

Οι ηχοϊστορίες είναι όπως πολύ απλά λέει και η λέξη, ιστορίες με ήχους. Αποτελούν ένα βασικό κεφάλαιο στην εκμάθηση της μουσικοκινητικής Orff και την εκπαίδευση κρουστών. Ο εμπλουτισμός μίας ιστορίας με ήχο, την κάνει πιό ενδιαφέρουσα, ίσως πιό αστεία και τα παιδιά μπορούν με αυτόν τον τρόπο να απομνημονεύσουν πολλά στοιχεία από αυτήν.

Θα χρειαστείτε μία σειρά από κρουστά (ξυλάκια, μαράκες, ντέφι, ταμπουρίνο, κουδουνάκια, τρίγωνο, ξυλόφωνο ή μεταλλόφωνο, πιατίνια, καστανιέτες). Αν σας είναι δύσκολο να τα αγοράσετε, με λίγη δημιουργικότητα και φαντασία χρησιμοποιήστε ότι έχετε στο σπίτι (κατσαρόλες, κουτάλες, μπρελόκ με κλειδιά, ξύλινες κουτάλες και πλαστικά μπωλάκια, όσπρια κλεισμένα σε άδεια ρολά από χαρτί κουζίνας ή χαρτί υγείας, κ.λ.π.)

Στη συνέχεια, χρειάζεται να φτιάξετε μία ιστορία. Κάτι απλό, κάτι εύκολο και αστείο. Βρείτε λεξούλες και σημεία στην ιστορία σας, που μπορεί να μπεί ένας ήχος. Μπορείτε να κάνετε κι εσείς αντίστοιχους ήχους (γέλιο, κλάμα, βήξιμο, φωνές, χτύπημα ποδιών στο πάτωμα, παλαμάκια, κ.λ.π.)

Σας δίνω δύο ιστορίες που έγραψα εγώ και μερικές πηγές στο ίντερνετ για αρχίσετε να εμπνέεστε!

Καλή διασκέδαση!!!

gigantaskavouras

 

Οι ηχοϊστορίες «Ο γίγαντας» και «Ο κάβουρας» είναι πνευματική ιδιοκτησία της δημιουργού τους Κατερίνας Μανουσάκη

http://blogs.sch.gr/30nipchalk/2012/10/22/soundstories/

http://thesingingfish.eu/pumpkin-orff/

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-A104/135/979,3552/

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-B104/83/674,2537/